Η Ευαγγελία(Λιλή) Καραχάλιου
Λιλή Καραχάλιου

Λιλή Καραχάλιου / Lily Carahaliou


Λιλή Καραχάλιου / Lily Carahaliou

Η Λιλή Καραχάλιου, θυγατέρα του Ναπολέοντα και της Φαίδρας, γεννήθηκε στο Βόλο του Νομού Μαγνησίας στις 21.02.1952. Τελειώνοντας στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας τις εγκύκλιες σπουδές της μετέβη στην Αθήνα όπου σπούδασε Κλασσική Φιλολογία, στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου απεφοίτησε το 1975. Με υποτροφία του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ απέκτησε από το Τμήμα Νεολληνικών Σπουδών Master of Arts (1999).

Το 2006 έλαβε από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, Master of Philosophy. Εργάσθηκε ως καθηγήτρια, από το 1977, σε διάφορα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Δεσκάτη Γρεβενών, Αλμυρός Μαγνησίας, Νέα Ιωνία Μαγνησίας, Βόλος, Λευκίμμη Κέρκυρας), καθώς και στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, με απόσπαση στο Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, από το 1992-1997.

Για ένα περίπου έτος είχε τη διεύθυνση του Γραφείου Συμβούλου Εκπαίδευσης, ως Αναπληρώτρια Σύμβουλος Εκπαίδευσης (1996).

Υπηρέτησε, επίσης, στο Γ.Σ.Ε. του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ, ως σύζυγος μονίμου κατοίκου εξωτερικού από το 2003-2007, οπότε και παραιτήθηκε από την υπηρεσία.

Από τη θέση αυτή συμμετείχε στη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για τους διδάσκοντες την Ελληνική γλώσσα, Ιστορία και Πολιτισμό στη N.S.W., καθώς και ως εισηγήτρια σ’αυτά.

Για δυόμισυ περίπου έτη εργάσθηκε με διάθεση του Γ.Σ.Ε. στο New England University, ως βοηθός Λέκτορας στο Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών (1995-1997).

Επίσης συμμετείχε σε ομάδες εργασίας για τη συγγραφή και παραγωγή διδακτικού υλικού σχετικού με τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού στους τελειόφοιτους Λυκείου, υποψήφιους H.S.C.μαθητές και για τη χρήση αυτού του υλικού από τους διδάσκοντες τη Νεολληνική Γλώσσα εκπαιδευτικούς.

Τα βιβλία εξεδόθησαν από το Πολιτειακό Υπουργείο Παιδείας Ν.S.W.

Συμμετείχε στην παραγωγή διδακτικού υλικού για τους μαθητές του Open High School, δηλαδή για όσους μαθητές έπαιρναν το μάθημα των Νέων Ελληνικών με αλληλογραφία.

Κατά τα έτη 2006-2010 είχε τη διεύθυνση των Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Σύδνεϋ και Νέας Νότιας Ουαλίας.

Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών Αυστραλίας, μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Ν.Ν.Ουαλίας και ισόβειο επί τιμή μέλος των αποφοίτων του Πανεπιστημίου Σύδνεϋ.

Ασχολήθηκε με τη συγγραφή έργων αφορώντων την Ελληνική Παροικία στο Σύδνεϋ, σε δύο γλώσσες.Τίτλοι έργων:

  • «Η Ιστορία των Απογευματινών και Σαββατιανών Σχολείων της Ελληνικής Κοινότητας Σύδνεϋ και Ν.Ν.Ουαλίας, 1928-2010», 2010
  • «Ελληνικός Εργατικός Σύνδεσμος Άτλας: Σύλλογος ή Εργατικό Κίνημα;», 2008, που αφορά τον συνδικαλισμό των Ελλήνων στην Αυστραλία.

Επίσης συνέγραψε τα έργα:

  • «Γυναίκα: ποιητικό αίτιο. Η γυναίκα μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και τα εθνογραφικά κείμενα», 1996.
  • «Η γυναικεία παρουσία στη Νότια Κέρκυρα, μέσα από νοταριακές πράξεις, 19ος αιώνας», 2014.
  • «Νότια Κέρκυρα, ο τόπος και οι άνθρωποι, 19ος αιώνας», 2014.
  • «Η γυναίκα στην πόλη της Κέρκυρας, 19ος αιώνας», 2015.

Προς δημοσίευση:

  • «Γυναικείες Ιστορίες, συγκρούσεις και δικαιώματα», 2016.
  • «Γυναίκα και δίκαιο», 2016.
  • «Πορεία στο χρόνο», Η Ιστορία της Περαίας, Ν.Επιβατών, Αγίας Τριάδας, Ν.Μηχανιώνας και Επανωμής», 2015.

Επίσης, έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή άρθρων σε περιοδικά και εφημερίδες της Παροικίας του Σύδνεϋ, καθώς επίσης και με την κριτική και την έκδοση βιβλίων συμπαροίκων.

Έχει τρεις γιους και δυο εγγονούς.

Η Ευαγγελία(Λιλή) Καραχάλιου